ÖZEL GÜVENLİK
5188 Sayılı Yasa gereğince, Özel Güvenlik Temel Eğitimi almış veya 2495 sayılı yasadan muafiyet hakkı sona ermiş Özel Güvenlik Personeli Yenileme Eğitimi almak zorundadır.
Yenileme Eğitimi; Kişinin Sertifikasının süresinin dolmasına bir yıldan az süre kaldığında alınabilir, sürenin dolmasına 6 aydan az süre kalmış ise mutlaka alınması gerekmektedir. Eğitimin erken alınması herhangi bir süre kaybına (hak kaybına) neden olmamaktadır. Yenileme eğitimini alan kişinin yeni kimlik kartı süresinin başlangıç tarihi eski kimliğin bitiş tarihinden başlamaktadır. Beş yıllık sürenin sona ermesinden sonra yenileme eğitimi alınabilir. Bu durumda yeni kimliğin süre başlangıcı yİne eski kimliğin bitiş tarihinden başlatılır. Bu süre beş yılı geçer ise Yeniden Temel eğitim alınması gerekmektedir.
Silahlı Güvenlik Eğitimleri 60 saat (10 gün ) sürmektedir. Eğitimi tamamlayan arkadaşlar Türkiye Genelinde yapılacak sınava gireceklerdir. Sınavda başarısız olma kuralı yoktur. Sınav sonucunda alınan puan eğitim sertifikasına yazılmaktadır. Sınavların açıklanmasına müteakip kursiyerlere İçişleri Bakanlığı’ndan ÖZEL GÜVENLİK YENİLEME EĞİTİM SERTİFİKASI verilmektedir. Verilen eğitim sertifikasının süresi eski kimlik kartının bitiş tarihinden itibaren beş yıldır. Bu sebepten önce gelmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Unutmayın ki kanun 6 ay önceden yenile eğitiminizi yapmanızı emreder.
KAYIT İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR:
KAYIT ŞARTLARI:
Daha önce silahlı veya silahsız kimlik kartına sahip olmak ve bu kartın süresinin dolmasına bir yıldan az süre kalmış olmak gerekir.
SINAV TARİHİ: Yıllık sınav takvimine göre belirlenecektir. Kurs alan personelimize ayrıca bildirilecektir.
EĞİTİM YERİ:
BATI SAVUNMA VE KORUMA ÖZEL GÜVENLİK EĞİTİM OKULLARI
Kurs ücretlerinde ödeme kolaylığı sağlanır.
*Taksitlendirme ve Çeşitli zamanlarda yapılan Kampanyalar hakkında bilgi almak için şubelerimizi arayabilirsiniz.
MERKEZ: 0212 698 96 01 -02-03
SON KAYIT TARİHİ:
Kayıtlarımız sürekli devam temektedir. ** Kayıtlar kontenjanla sınırlıdır.
EĞİTİMİN İÇERİĞİ:
KANUNİ OLARAK YENİLEME EĞİTİMİ:
5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile Birleştirilmiş Genelge gereği;
Temel eğitim sonunda çalışma izni (kimliği) olanların her BEŞ yılda bir yenileme eğitimi almaları ve haklarında güvenlik soruşturması yapılması gerektiğinden, kimlik kartı süresi dolan özel güvenlik görevlilerinin çalıştırılamayacağı, kimlik süresinin bitmesine bir yıl ya da daha az kalan özel güvenlik görevlilerinin yenileme eğitimi için kayıt olmaları halinde, eğitim süresince özlük haklarından yoksun bırakılamayacağı ve iş akitlerinin devam edeceği,
Yenileme eğitimi süresi dolan ve eğitim almayan veya eğitime kaydolan, yenileme eğitimi alan ancak dosyasını teslim etmeyen veya güvenlik soruşturması yapılmayan HİÇ BİR ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİNİN GÖREV YAPMASININ MÜMKÜN OLAMAYACAĞI, özel güvenlik çalıştıranların en kısa süre içerisinde eksikliklerini gidermelerinin gerektiği, eksiklikleri gidermeyenler hakkında 5188 Sayılı Kanunun 20 madde d) bendindeki hükümler doğrultusunda idari işlem yapılacağı (bahsedilen maddede eksiklikleri gidermeyenlere İKİBİN Türk Lirası idari ceza verileceği belirtiliyor).
Yukarıda kısaca özetlenen emre göre;
1. Kimlik süresi dolanların, özel güvenlik olarak çalışmaya devam edebilmelerinin ancak soruşturma sonuçlandıktan sonra mümkün olabileceğini (yenileme eğitimine başlamanın artık yeterli olmadığını),
2. Yenileme sertifikası ve istenen diğer evrakla başvuruda emniyet birimleri tarafından verilen “Yenileme Evrakı Teslim Alınmıştır” ibareli küçük kağıdın artık başvuruda değil, soruşturmanın olumlu sonuçlanması halinde verileceği,
3. Yenileme eğitimine başvuru süresi hesaplanırken en son hangi sınav uygundur şeklinde değil, soruşturmanın kimlik süresinden önce sonuçlanma tarihinin esas alınmasının yararlı olacağı,
4. Yenileme eğitimine kimlik süresi dolmadan en fazla bir yıl önce başvurunun mümkün olduğu, eğitim erken alınsa dahi, sertifikaya ilk sürenin bitiş tarihinden itibaren beş yıl eklenerek yazıldığı için sürenin erkene çekilmesi gibi bir dezavantaj yaratmadığı,
5. Yönetmeliğin 34.madde son ek fıkrasında yenileme eğitime başlamanın yeterli olacağı şeklindeki yorumun, bundan böyle sadece eğitim süresini kastettiği (yenileme eğitiminin yaklaşık 8 gün sürdüğü göz önüne alındığında özlük haklarının devamıyla ilgili avantajın da en fazla 8 gün süre kazandıracağı),anlaşılmaktadır.
Bu durumda halen özel güvenlik olarak çalışan, işini kaybetmek istemeyen özel güvenlik görevlilerinin kimlik süresini takip etmenin kendi sorumlulukları olduğunu göz ardı etmeden yenileme eğitimini ihmal etmemelerini, yenileme eğitimini zamanında alıp soruşturması sonuçlanmayanların çalıştırılmaları konusunda hiçbir esneklik olmayacağı hatta idari para cezası söz konusu olduğunu dikkate almalarının yararlı olacağı değerlendirilmektedir.
BASİTÇE:
Silahlı Yenileme Özel Güvenlik Kursu, daha önce Özel Güvenlik Sertifikası almış veya Silahlı Özel Güvenlik Kimlik Kartı olan Özel Güvenliklerin, kimlik sürelerinin bitmesine en az 1 yıl kala başvurdukları eğitimin adıdır.
Silahlı YenilemeÖzel Güvenlik Kursu, alacağınız 9 günlük toplamda 60 Saat süren bir eğitimdir.
Silasız Yenileme Özel Güvenlik Kursu, daha önce Özel Güvenlik Sertifikası almış veya Silahlı Özel Güvenlik Kimlik Kartı olan Özel Güvenliklerin, kimlik sürelerinin bitmesine en az 1 yıl kala başvurdukları eğitimin adıdır.
Silahsız YenilemevÖzel Güvenlik Kursu, alacağınız 7 günlük toplamda 50 Saat süren bir eğitimdir.
1- Dilekçe
2- Temel eğitim sertifikasının aslı ve fotokopisi. (Genel kolluk kuvvetlerinden emekli olanlar (Sözleşmeli Personel Olmaz) ile en az beş yıl fiilen bu görevde çalıştıktan sonra kendi istekleri ile görevinden ayrılmış olanlar Sertifika yerine ayrılmış oldukları kurumlardan hizmet dökümünü gösterir onaylı belge ile emekli sandığı tanıtım kartı ve personel kimlik kartının fotokopisini getirecektir.)
NOT: Genel kolluk kuvvetlerinin emekli oldukları veya ayrıldıkları tarihten itibaren beş yıl süre dolmamış olması gerekmektedir.
3- Silahlı müracaatlar için Devlet Hastanelerinden alınan “Silahlı Özel Güvenlik Görevlisi Olur.” ibareli sağlık kurulu raporu.
Silahsız müracaat için Özel Sağlık Kuruluşlarından alınan “Özel Güvenlik Görevlisi Olur.” ibareli sağlık kurulu raporu.
NOT: Sağlık raporlarının üzerinde GÖZ, K.B.B., ORTOPEDİ, NÖROLOJİ ve PSİKİYATRİ doktorlarının imza ve kaşelerinin bulunması gerekmektedir.
4- Öğrenim durumunu gösterir belgenin aslı ve fotokopisi. (Diploma, tasdikname, öğrenci belgesi vb.)
5- İki adet güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu.(Muhtar Onaylı, 1 Adet Asıl 1 adet fotokopi) {Sayfamızdan indirip doldurduktan sonra Muhtara onaylatınız.}MAVİ YAZIYI TIKLAYINIZ
NOT: Arşiv araştırma formu bilgisayar ortamında veya daktilo ile doldurulacaktır.
6- Üzerinde TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, ehliyet vb. resmi kimlik fotokopisi.(2 Adet)
7- Kan grubunu gösterir belge fotokopisi.
8- Son altı ay içinde çekilmiş iki adet vesikalık fotoğraf. (4,5 x 6 cm boyutunda)
NOT: Vesikalık fotoğraflar kılık kıyafet yönetmeliğine uygun kıyafetle ön cepheden çekilmiş olacaktır.(Erkekler için sakalsız ve kravatlı olması gerekmektedir.)